XÉT TUYỂN ONLINE
XÉT TUYỂN ONLINE

The HISTORY and meaning of TEACHERS ‘ DAY Nov. 20th

Annual Nov. 20th is considered the day of utmost significance to the Vietnam teachers. This is a historic day and a very special meaning.

History Day 

Nov. 20th called on the Charter of the Vietnam teachers, is the Festival of the people who work in the education sector of our country. 

Can say, Vietnam Nov. 20th teacher’s day has a history of rather special, cosmopolitan, both ethnic nature. This is the day of education but also the entire population of the day.

History of Vietnam back to teacher’s day originated from, July, 1946 in … Paris (France). This time, an international organization, the progressive teacher was established, taking the name FISE (Fédération Internationale Syndicale des Enseignants-International Union of educational workers Union). 

After 3 years, in 1949, the International Union of educational workers Union launched a “Charter of the teachers” consists of 15 chapters in a Conference in Warsaw (capital of Poland).

Lịch sử và ý nghĩa Ngày nhà giáo Việt Nam 20/11 - Ảnh 1

Ảnh minh họa. Nguồn Internet.

In the spring of 1953, the Vietnam Delegation led by Vice Minister Nguyen Khanh Toan education National Chairman Union attended the Conference as important trade union education enrollment of some countries on the Organization Members at FISE (Austria) , including unions of education of Vietnam. As such, only a short time after the establishment of the (July 221951), the education Union Vietnam was admitted as a member of the FISE.

From 26 to 30 of Aug., 1957 Vacxava in the capital, there are 57 countries attend the Conference FISE. Including the Vietnam education unions. Vietnam has decided to take the Group on Nov. 20th1958 to do June “International Charter of the teacher”. On this, the first being held across the North of our country in 1958. 

Và rồi, khi Việt Nam thống nhất, ngày 20/11 đã trở thành ngày truyền thống của ngành giáo dục Việt Nam. Đến ngày 28/09/1982, Hội đồng Bộ trưởng (nay là Chính phủ) đã ban hành quyết định số 167-HĐBT thiết lập ngày 20/11 hàng năm là ngày lễ mang tên “Ngày nhà giáo Việt Nam”.

Như vậy ngày 20/11/1982 là ngày lễ kỷ niệm Nhà giáo Việt Nam đầu tiên được tổ chức trọng thể trên cả nước Việt Nam.

Ý nghĩa sâu sắc

“Không thầy đố mày làm nên” là bài học đầu tiên chúng ta được học về người thầy và nó đã theo chúng ta đến khi trưởng thành. Có thể nói, thầy cô giáo là những người có ảnh hưởng lớn đến suy nghĩ và dìu dắt chúng ta từng bước, từng bước đi trên con đường làm người.

Bởi vậy, ai cũng háo hức, bồi hồi mỗi dịp Ngày nhà giáo Việt Nam đến gần. Đó là dịp để người ta thể hiện tấm lòng “tôn sư trọng đạo”, thể hiện lòng biết ơn sâu sắc đến những người thầy, người cô bằng những lời ca, tiếng hát và bằng những lời chúc tốt đẹp.

Vì vậy, cứ mỗi khi gần đến dịp kỷ niệm Ngày Nhà giáo Việt Nam, trong tim mỗi người lại xuyến xao nhớ lại về người thầy trong tâm khảm của mình.

Trong những ngày này, tại các cơ sở giáo dục trên cả nước đều tổ chức các chương trình nhằm tôn vinh những nhà giáo, những người thầy, cô. Đông đảo học trò thể hiện lòng biết ơn sâu sắc tới thầy cô của mình bằng những lời ca, tiếng hát và vô vàn lời chúc tốt đẹp.

Dù còn ở tuổi cắp sách tới trường, hay đã trưởng thành rời ghế nhà trường, mỗi người Việt Nam vẫn luôn hướng đến ngày 20/11 với truyền thống tốt đẹp của dân tộc. Hãy ghi nhớ công ơn thầy cô và làm những điều tuyệt vời nhất như những bông hoa tươi thắm kính tặng thầy cô của chúng ta nhé.

Theo Tin Nhanh Online